Waarom breathwork? Drie voordelen van breathwork op een rij - Vuur & IJs

Waarom breathwork? Drie voordelen van breathwork op een rij

Breathwork is een movement geworden! En terecht, want het heeft voor iedereen voordelen om aan breathwork te doen. Wat je ook wilt bereiken, Breathwork sessies (live of online) gaan je erbij helpen. Deelnemers die aan onze breathwork sessies mee doen, doen dat met goede redenen. In deze blog deel ik de drie grootste voordelen van breathwork die zij ervaren, zodat ook jij er straks niet meer omheen kan.

Breathwork voordeel 1: Verbeter je gezondheid

Geen zuurstof = geen leven. Dat we niet zonder adem kunnen weet iedereen. Door adem te halen voorzien we ons lichaam van zuurstof. Die zuurstof wordt gebruikt voor het maken van de benodigde energie voor alle processen die in ons lijf continu bezig zijn. Iedereen ademt dus al, maar hoe je ademt in je dagelijkse leven maakt nogal wat uit. Want achter het idee dat zuurstof inademen zorgt voor energie voor alle lichamelijke functies, gaat een complexe wereld van chemische, neurale en hormonale processen schuil. Complete breathwork opleidingen en masterclasses worden er mee gevuld. (En dat juichen wij van harte toe!) Een goede ademhaling ondersteunt de volgende drie processen al op eenvoudige wijze:
  1. De opname van zuurstof uit de lucht
  2. De vaardigheid om te ontspannen
  3. De reactie van je lichaam op indringers waar je ziek van wordt
Wist je dat je door via je neus te ademen de zuurstofopname van zuurstof uit de lucht vergroot? Door via je neus te ademen wordt in de bijholtes stikstofoxide aangemaakt. Dat zorgt in de longen voor ontspannen luchtwegen en betere opname van zuurstof naar je rode bloedcellen. Door wat minder vaak te ademen houdt je ook net iets meer koolstofdioxide vast wat er voor zorgt dat de zuurstof door je rode bloedcellen aan je spieren en organen wordt afgegeven waar het vervolgens bijdraagt aan het produceren van energie. Al je lichamelijke processen zijn afhankelijk van de juiste hoeveelheid energie op het juiste moment. Maar ook de omstandigheden tellen mee. Als je veel stress ervaart werkt je spijsvertering bijvoorbeeld minder goed en haal je minder benodigde voedingsstoffen en vitamines uit je voeding. Ook slapen gaat dan vaak minder goed waardoor je minder goed herstelt en de volgende dag je nog steeds moe voelt. Door je adem te vertragen stimuleer je je lijf om tot rust te komen. Probeer maar eens om een paar minuten lang op een ritme van 5 tellen in en 5 tellen uit te ademen. Natuurlijk door je neus. Merk je het verschil? Je helpt gelijk ook je immuunsysteem een handje door via je neus te ademen. Je neus verwarmt, bevochtigt en filtert de lucht die je inademt. De stikstofoxide die vrij komt neutraliseert al veel bacteriën en werkt ontstekingsremmend.

Breathwork voordeel 2: Leer omgaan met emoties

Een tweede reden die vele mensen naar breathwork sessies brengt is het omgaan met emoties en gevoelens. Iedereen maakt in zijn leven dingen mee die traumatisch zijn en die ons lijf onthoudt. Je herkent vast wel dat je soms erg geraakt wordt of geprikkeld reageert op iets wat eigenlijk maar klein is. De kans is groot dat je dan nog onverwerkte pijn, boosheid of verdriet uit je vroege jeugd met je meedraagt. Ooit heb je op een gebeurtenis een reactie gehad en heb je er op een bepaalde manier mee gedeald. Je hebt een copingmechanisme ontwikkeld. Op dat moment het beste wat je kon en enorm nuttig en noodzakelijk. De gebeurtenis uit het nu herinnert je daaraan, waardoor het heftig binnenkomt en dat coping mechanisme weer geactiveerd wordt. Maar ‘nú’ is ‘toen’ niet en die reactie is waarschijnlijk nu veel minder effectief. We dragen op die manier veel met ons mee wat ons niet meer dient. Ademtechnieken als verbonden ademhaling, transformational breathing, holotropic of rebirthing technieken kunnen dan heel behulpzaam zijn. “Adem uit wat je niet meer dient” Goede breathwork coaches weten hoe ze je kunnen helpen je patronen te herkennen, te ontdekken wat je los mag laten en je naar een staat van zijn te brengen waarin je afscheid van oude trauma’s kunt nemen. Je ademt ze als het ware uit. Veel mensen hebben hele goede breathwork ervaringen met deze technieken en omschrijven dat ze zich daarna lichter voelen en vrijer kunnen leven. Geweldig toch?

Breathwork voordeel 3: Vergroot je sportieve vermogens

Een andere reden waarom mensen de voordelen van breathwork ontdekken is sport. Zodra je actief wordt registreert je lichaam dat er meer energie gevraagd wordt. Het gaat sneller zuurstof verbruiken en je gaat sneller ademen. Ook gaat daardoor je hartslag omhoog. Op een gegeven moment kan je lichaam niet meer aan de zuurstofvraag voldoen en vindt er geen volledige verbranding meer plaats in je spieren. Het gevolg: minder energie en melkzuur komt vrij. Je verzuurt en moet stoppen of flink vertragen. Voor sporters is het natuurlijk bijzonder nuttig om te weten hoe deze processen werken én hoe je ze kunt beïnvloeden en trainen om op die manier je uithoudingsvermogen te vergroten. Voor sporters van alle niveaus is het van belang om het basisprincipe van neusademhalen te omarmen. En dat is heel lastig! Als je namelijk al jaren tijdens het sporten snel door je mond gaat ademen, neemt je vermogen om door je neus te ademen af. Dat weer opbouwen kost moeite en betekent meestal eerst een terugval in prestaties. Maar met vertrouwen en volhouden overstijgen ze later hun eerdere niveau. Naast dat basisprincipe (adem door je neus!) zijn er natuurlijk nog meer aspecten die een rol spelen. Als krachtsporter kan je een korte krachtsinspanning door middel van je adem ondersteunen. En voor elke sporter spelen er ook fysiek aspecten van ademen een rol. Benut je de optimale ruimte die je lichaam je geeft om in te ademen? En adem je ook efficiënt uit? Deze aspecten komen aan de orde in 1 op 1 coaching bij breathwork.
Breathwork met Vuur & IJs
Dus, of je nu je gezondheid wilt verbeteren, harder en verder wilt kunnen rennen of afscheid wilt nemen van oude pijn, breathwork gaat je erbij helpen. Juist daarom vinden wij breathwork zo geweldig en maakt het deel uit van al onze activiteiten en retreats, zoals de Vuur & IJs Dag, de Innerlijke Reis en het Weekend Retreat. Mocht je liever 1 op 1 met breathwork aan de slag, dan kunnen wij je live of online coachen naar een betere ademhaling, of kun je meedoen aan één van onze online breathwork groepssessies. Uiteindelijk maakt het niet uit of je een online masterclass, een live workshop, of Youtube Tutorial gebruikt. Of je nu in Nijmegen, Rotterdam, Den Haag of welke andere plek dan ook woont, er is altijd een goede breathwork coach die workshops of 1 op 1 sessies aanbiedt. Zie jij breathwork met ons zitten en wil je graag profiteren van de voordelen van breathwork? Stuur dan even een mailtje naar samenwerken@vuurenijs.nl of app met ons op 06-28142166 (Luc) of 06-18665041 (Daan). Klik op de telefoonnummers om gelijk een bericht te sturen via WhatsApp.

Volg ons op Instagram

Vuur & IJs draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders