Kom terug bij
Moeder Aarde

Zweethutceremonie

10:00 - 18:00 uur, Orvelte

Vind volledige overgave

In de zweethut maak je een diepe verbinding met alle elementen van de natuur.
Je gaat jezelf zien als onderdeel van het grote geheel en verbindt je diep met je intenties en intuïtie.

Zolang er mensen op aarde zijn, vinden er over de hele wereld al zweethutrituelen plaats. Van Siberië tot Meso-Amerika, van Noord Amerika tot aan de Kaukasus en Afrika. Van de Finse sauna tot het Turkse stoombad. Overal worden variaties op dit ritueel toegepast om bij te dragen aan reiniging, op mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel niveau.

De Lakota Sioux Indianen dragen de zweethut als reinigend ritueel al generaties lang over. Hierbij versterken zij de band met het land waarop zij samen met alle dieren en planten leven. Het ritueel zoals je dat bij ons zult ervaren is hierdoor sterk geïnspireerd.

Het ondersteunt je bij het diep contact maken met jezelf en je omgeving. Zo draagt het bij aan je persoonlijke ontwikkeling. De ceremonie kun je zien als een innerlijke reis voorbij tijd en ruimte, waarbij je onderbewuste zich aan de oppervlakte laat zien.

Hoe verloopt een zweethut ceremonie?

De zweethut is een koepelvormige tent, gemaakt van wilgentakken met daaroverheen dekens. In het midden is een ondiepe kuil waar de hete stenen in geplaatst worden.

Tegenover de opening is een vuurplaats. De watergieter en vuurhoeder begeleiden de hele ceremonie.

We beginnen samen met het voorbereiden van de plaats van de ceremonie. We bedekken de hut met dekens, bereiden het terrein voor en bouwen een basis voor het vuur. We verzamelen rond de vuurplaats voor het plaatsen van de stenen. Aan de stenen kunnen we intenties meegeven en verbinding maken met wat we mee de hut in willen nemen. Daarna steken we het vuur aan en hoeden het vuur en de stenen tot ze heet genoeg zijn. Terwijl het vuur brand en de stenen verwarmd worden begeleiden wij je in de voorbereiding op de hut.

Wanneer de stenen heet genoeg zijn gaan we de hut binnen. Traditioneel gezien ben je in de hut naakt en zit je op de koude aarde. Om bedekt de hut in te gaan kun je gebruik maken van een omslagdoek. Als de hut gesloten is en het binnen aardedonker is, doen we deze af. Samen zitten we in een cirkel om de stenen heen.

De watergieter vraagt de vuurhoeder om de hete stenen en plaatst deze in de kuil en giet er water over. Hierdoor wordt het in de hut warm en vochtig waardoor je gaat zweten. Hij begeleidt het ritueel met meditaties, zang, muziek en gebruikt kruiden en oliën. De ceremonie duurt meestal vier rondes en neemt al gauw een hele dag in beslag.

"In de zweethut vind je volledige overgave.
Je hoeft niets te bereiken, niets te worden. Vol-ledig één zijn met wat is."

Wat maakt onze zweethut zo bijzonder?

Praktisch:

Dit zeggen anderen na hun ervaringen met Vuur & IJs...

Birgit
Birgit
Lees verder
Wat was het een enorm mooie beleving die ik met jullie heb mogen meemaken! . Het is voor mij altijd even wennen om me helemaal open te stellen voor een groep onbekende mensen, maar als ik er nu op terug kijk, was dat op een gegeven moment geen enkel probleem meer voor me.  En daarom ben ik ook heel dankbaar dat ik met deze groep mooie mensen mijn eerste zweethut ceremonie heb mogen mee maken. Dank ook aan Melanie die zo mooi het vuur hoedde. Ik voelde me enorm gesteund door haar toen ik na de ronde van het Westen buiten was. Veel dank ook aan Martin en Renate waardoor ik me vanaf het eerste moment helemaal kon overgeven aan wat er zou gaan gebeuren. Tot slot wil ik nog graag met je delen dat ik dankzij deze ceremonie me nu echt heb gerealiseerd maar nog belangrijker ook heb geaccepteerd dat verdriet mijn hele leven een grote rol zal spelen. En ik zal het blijven koesteren / omarmen met al mijn liefde die ik heb. Nogmaals dank! En ik blijf jullie volgen, want jullie doen hele mooie dingen waar een mens alleen maar van kan groeien!
Annemieke
Annemieke
Lees verder
Na een innerlijke reis weekend meegemaakt te hebben met Vuur en IJs, gisteren ook een online ademsessie meegedaan. De combinatie van professionaliteit, kennis en ervaring en tegelijkertijd hun persoonlijke touch & ontzettende betrokkenheid maakt dat ik niet anders kan zeggen dan: ik ben fan van Vuur en IJs!
Rebecca
Rebecca
Lees verder
Supertoffe mannen die mooie concepten neerzetten. Ik heb meegedaan aan de Vuur & Ijs dag en volg ook wekelijks de online ademsessies. En ben hier erg over te spreken. Je wordt teruggebracht naar het hier en nu. Alles mag er zijn zoals het is. Daan en Luc creëeren daar een veilige setting voor. Daarvoor mijn dank!
Vorige
Volgende

Ontmoet je begeleiders

Renate Boers

Watergieter / Vuurhoeder

Renate brengt mens en dier terug naar de basis waardoor ze weer (in)direct in verbinding komen met hun eigen natuur en zo met de grotere natuur waar wij onlosmakelijk mee verbonden zijn en deel van uitmaken. Zij nodigt je ertoe uit in bereidheid opnieuw in deze natuurlijke cyclus te stappen.

“Verlaag je verwachting, verhoog je intentie!”

Martin Boersma

Watergieter / Vuurhoeder

Martin kon in de Zweethut voor het eerst echt volledig ongeremd zelfliefde ervaren. Na zichzelf een leven lang te veroordelen hielp het ritueel hem om daaruit te stappen en zichzelf te gaan zien als volwaardig mens. Helemaal volmaakt zoals hij is. In contact met moeder aarde en vader zon.

“Het ritueel doet zijn werk. Het vraagt overgave. Het vraagt om diep te buigen voor het leven zelf. Je hoeft niet meer te vechten, je hoeft niet te vluchten. Je hoeft niet jezelf te verbeteren. Je hoeft niets te worden. Er is geen bestemming, geen doel.”

Aanmelden voor de Zweethut ceremonie

Veelgestelde Vragen

Je bent zo ver gekomen dat je onderaan deze pagina nog op een knop klikt om deze tekst te lezen. Dat laat ons wel zien dat je interesse voldoende gewekt is.

Als de teksten je aanspreken, onze manier van presenteren je aanspreekt, als je behoefte hebt aan een mooie dag in de buitenlucht met andere inspirerende mensen, dan is dit zeker iets voor jou.

In principe kan je ook meedoen als er bij jou sprake is van fysieke beperking(en). Mocht er sprake zijn van één van de onderstaande aandoeningen raden wij je met klem aan om voor je aanmelding eerst contact met ons op te nemen:
 • aanwezige hart- en vaatziekten
 • ernstige pryschische aandoening
 • eerste 12 weken van zwangerschap
 • los netvlies
 • gebruik van zware medicijnen
 • epilepsie
 • ernstige luchtwegproblemen
 • diabetes type 1
Twijfel je of je wel mee kunt doen? Neem dan sowieso even contact met ons op via de telefoonnummers of het mailadres onderaan deze pagina.
Dat kan! Wij maken hierbij gebruik van onze algemene voorwaarden .
Hieronder voor de zekerheid nog wel de voorwaarden m.b.t. annuleren.
 • tot 14 dagen van te voren kun je kosteloos annuleren of verplaatsen (naar volgende Vuur & IJs dag)
 • tot 1 week van te voren betalen we je 50% van het door jou betaalde bedrag terug
 • in de laatste week kunnen we helaas niet meer annuleren. Dit omdat we de groep dan vaak niet meer kunnen vullen. Bij minder deelnemers hebben we helaas niet minder kosten. Je kunt er dan wel voor kiezen om jouw plek aan iemand over te dragen of te verkopen.

Tip: 
met een annuleringsverzekering kun je dit risico eventueel indekken.

Wij werken bij de zweethutceremonie met minimaal 2 begeleiders en maximaal 12 deelnemers. Zo kunnen we voor iedereen voldoende perosonlijke aandacht garanderen.

Als dit je wens is raden wij je af om hieraan deel te nemen. Zowel bij de zweethut als bij de truffelceremonie is de fysieke nabijheid een essentieel onderdeel van de ceremonie.

Als dit je wens is raden wij je af om hieraan deel te nemen. De zweethut is een ceremonie waarbij veel fysiek contact en nabijheid is. 

Buiten de zweethut zijn we in principe bedekt. Je gaat met een omslagdoek de hut in. Binnen in de zweethut raden wij je aan om naakt te zijn. Mocht je hier toch echt heel ongemakkelijk mee zijn kun je ervoor kiezen om een ademend natuurlijke (bijv. katoenen) onderbroek te dragen.

Als je uit de zweethut wilt kun je op ieder gewenst moment STOP zeggen. De begeleiders zullen je dan de ruimte geven om de reden te benoemen. Het is in uitzonderingen mogelijk om tussentijds de zweethut te verlaten.

Helaas kunnen wij dan geen geld teruggeven. Wij raden je aan om als je je hier zorgen over maakt zelf een annuleringsverzekering af te sluiten, dan ben je hiervoor verzekerd. Helaas kunnen wij dan geen geld teruggeven. Wij raden je aan om als je je hier zorgen over maakt zelf een annuleringsverzekering af te sluiten, dan ben je hiervoor verzekerd. 

Neem gewoon gratis en vrijblijvend contact met ons op om je twijfel te bespreken via de telefoonnummers of het mailadres onderaan deze pagina.

Vuur & IJs draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders