vijf vragen en antwoorden over transformatie en psychedelica

1. Wat wordt bedoeld met Transformatie?

In de natuur is transformatie heel gewoon. Denk maar aan de rups die in een cocon transformeert tot vlinder. Of een sinaasappel die onder invloed van schimmels langzaam verandert en tot op moleculair niveau wordt getransformeerd. Ook wij hebben geen enkele plicht vandaag hetzelfde te zijn als gisteren en mogen altijd voor transformatie kiezen. 

Alles Blijft
Alles Gaat Voorbij
Alles Blijft Voorbijgaan

 

~ J.A. Deelder (Rotterdam, 24 november 1944 – aldaar, 19 december 2019)

Schimmels zijn in de natuur de meest transformerende organismen die we kennen. Je kunt gerust stellen dat ze transformatie dienen. Wat in de originele vorm geen doel meer dient wordt door schimmels omgezet tot voeding voor planten. 

Sommige rassen bevatten de stoffen psilocybine en psilocine. Die stoffen dienen specifiek transformatie van de geest en horen bij de Psychedelica.

2. Wat zijn Psychedelica?

Psychedelica is een verzamelnaam voor een groot aantal natuurlijke of synthetische stoffen, die, wanneer wij als mens ze innemen, een verandering van je eigen identiteitsbeleving veroorzaken, meestal met een sterk veranderde beleving van de realiteit. Het worden daarom ook wel geestverruimende middelen genoemd.

De term psychedelica is samengesteld uit de Griekse woorden ψυχή (psuchē, ziel) en δηλοῦν (dēloun, openbaren) en betekent dus letterlijk vertaald ‘geest-openbarend’. Een andere term die voor psychedelica veel wordt gebruikt is Entheogenen. Het bijvoeglijk naamwoord entheogeen betekent ‘afkomstig van de god in onszelf’. Mensen ervaren vaak een bovennatuurlijke ervaring met het gebruik van de truffels in een ceremoniële setting. Je maakt als het ware contact met het heilige dat in jezelf aanwezig is.

Praktisch alle natuurvolkeren maakten/maken met groot respect gebruik van deze stoffen bij ceremonies en (overgangs)rituelen. Een paar voorbeelden zijn Ayahuasca (combinatie van liaan en bladeren uit de Amazone), Peyote (een cactus uit Mexico) en Paddo’s/truffels (gebruik van specifieke schimmelsoorten).

Rond 1940 werden synthetische varianten ontwikkeld, gedreven door wetenschappelijk onderzoek en de inzet ervan in oorlogsvoering en de psychiatrie. Kort hierop volgde het recreatieve gebruik met al snel daarna een totaal verbod op vrijwel alle psychedelica, aangevoerd door de Amerikaanse overheid, met de War On Drugs campagne. Zelfs wetenschappelijk onderzoek ernaar werd verboden.

De afgelopen decennia is er gelukkig weer een beweging op gang gekomen waarbij gekeken wordt naar het doelgericht en bewust (micro)doseren van psychedelica om te ondersteunen bij transformatie. Op dit moment wordt er volop wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van psychedelica.

Bij Vuur & IJs zetten we psychedelica op twee manieren in. In de traditionele ceremoniële vorm tijdens truffelceremonies én in de moderne vorm van microdosering. Bij individuele coaching bieden we een traject aan waarbij we beide mogelijkheden benutten.

Wat zijn Magische Truffels?

Wij werken zowel in onze truffelceremonies als in de microdosingtrajecten met de volledig natuurlijke en legale Wakan Tanka “magic truffles”, deze zijn van het ras Psilocybe Utopia. Het is een truffel van de hoogst haalbare kwaliteit. Eigenlijk is het geen truffel (ondergrondse paddenstoel), maar een sclerotia. De sclerotia is wat de schimmel aanmaakt op het moment dat de omstandigheden niet ideaal zijn voor het aanmaken van paddenstoelen (vruchten). Het organisme gebruikt deze sclerotia als voedselreserves. Het voordeel voor de gebruiker is dat de hoeveelheid psilocybine en psilocine (De twee belangrijkste werkzame stoffen) zeer constant is, in tegenstelling tot de zogeheten “paddo’s”. Hierdoor kun je ze zeer nauwgezet en betrouwbaar doseren.

Wat is microdoseren?

Microdosering is het integreren van hele kleine hoeveelheden psychedelica in je wekelijkse routine voor meer creativiteit, energie, focus en verbeterde relationele vaardigheden. Bij microdosering gebruik je meestal minder dan 1/10e van een dosering die gebruikt wordt in ceremoniële vorm. Hierdoor ervaar  je geen sterke psychedelische of hallucinogene werking. Je bent niet ‘onder de invloed’. 

Wat microdoseerders wel ervaren zijn diepgaande positieve veranderingen in hoe ze denken en voelen. Wij zetten microdoseren van truffels in zodat je gemakkelijker bestaande patronen kunt transformeren. Het helpt je om meer in contact te komen met je gevoelsleven en met je “innerlijk landschap”. Microdoseren kan dienend zijn als je het gevoel hebt vast te lopen, of wanneer je nu écht een blijvende verandering wilt. 

Het werkt zo goed omdat de werkzame stoffen van psychedelica ervoor zorgen dat er in je brein meer neurale paden worden aangelegd. Vooral in combinatie met niacine (vitamine B3) en lion’s mane supplementen kan je merken dat het makkelijker wordt om andere keuzes te maken. In combinatie met onze coaching, waarbij we dieper ingaan op je intenties en een persoonlijk protocol voor je maken, ben je verzekerd van een succeservaring. Ook als het niet direct oplevert waar je naar op zoek was, je krijgt altijd wat je nodig hebt.

In het microdoseer coachtraject ga je drie maanden lang microdoseren. Hierbij begin je met een persoonlijk protocol en wordt dit in de loop van het traject meer intuïtief. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de microdoseringen je dusdanig met een verandering in jezelf in contact brengen dat de microdosering zelf overbodig wordt, of nog slechts incidenteel nodig is.

Wil je zelf ook met microdoseren aan de slag? Laat je hierin begeleiden! Vul je gegevens in op de coachingspagina en wij nemen contact met je op om een intake te plannen.

Wat is een Truffelceremonie?

Een truffelceremonie bestaat uit een uitgebalanceerde mix van stilte, (live) muziek, meditatie en gespreksvoering. Wij zorgen voor de juiste set en setting. Wij beheren de ruimte. Dat betekent dat we zorgen voor een veilige sfeer waarin je je helemaal veilig voelt tijden jouw innerlijke reis.


Je neemt tijdens de ceremonie een hoge dosering van psilocybinehoudende truffels. Hierdoor maak je gedurende 4 tot 6 uur een diepe reis door je innerlijk landschap. Je verkent je eigen binnenwereld. Je komt in contact met alles wat al dan niet bewust in je leeft.

Meer weten over de truffelceremonie? Wij organiseren deze als losse ceremonie en als onderdeel van het Innerlijke Reis Weekend.

Naast de truffelceremonie die wij in groepen aanbieden kun je bij ons ook terecht voor een individuele innerlijke reis, of bijvoorbeeld samen met je partner. Ook dit kan via het formulier op de coachingspagina.

 

Volg ons op Instagram

Vuur & IJs draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders