Hoe een zweethut ceremonie bijdraagt aan transformatie - Vuur & IJs

Hoe een zweethut ceremonie bijdraagt aan transformatie

Dit is waarom je hieraan mee zou willen doen!

Ken je dat? Dat je een bijzondere, intense ervaring had en vervolgens later aan iemand uit probeerde te leggen hoe dat was? 

Dat werkt dus niet! Zo’n ervaring, die kan je niet uitleggen. 

Natuurlijk. Je kan vertellen waar je was en wat je deed. Maar daarin ligt niet datgene verscholen wat die ervaring zo intens bijzonder maakte. 

Een zweethutceremonie  is nou precies zo’n ervaring! 

Realiseer je dus dat, wanneer je verder leest, de ontmoeting die ik met je deel vooral mijn persoonlijke ervaring is. En dat jij dus een heel andere ervaring zal hebben. Iedere zweethut ceremonie waaraan je deel gaat nemen zal je een nieuwe ervaring bieden. En wellicht voel je de magie niet vanuit dit verhaal. Dat snap ik. Je moet het meemaken om het te ervaren.

Wat takken en dekens rondom een gat in de grond

De basis van een zweethut is simpel. Je graaft een gat (ongeveer zo groot en diep als een ruime gootsteen) in de grond. Met wilgentakken maak je een cirkelvormig geraamte in de vorm van een ronde, lage tent rondom dit gat. De grootte is afhankelijk van het aantal mensen dat er straks in gaat zitten. Bij Vuur & IJs werken we met een maximale groepsgrootte van 15 deelnemers. Over dit geraamte  drapeer je een flinke hoeveelheid wollen dekens. Dat is je hut. 

Buiten de hut maak je een vuur waarin je stenen opwarmt tot ze roodgloeiend zijn. Dit kan wel een paar uur duren. De stenen kunnen wel meer dan 800°C worden! Een voor een plaatst de vuurhoeder de stenen in de kuil in de hut en de watergieter giet er water overheen. In de hut is het dan pikkedonker. Je ziet werkelijk geen hand voor ogen! Door de hitte van de stenen en de stoom wordt het erg warm. Daar zit je dan, met je blote lichaam op de koude grond. Tussen allemaal mensen die je een paar uur eerder misschien nog nooit gezien had. Puffend en zwetend.

Deze feitelijke beschrijving dekt natuurlijk niet de volle lading. Een oeroude traditie die door natuurvolken van over de hele wereld werd beleefd gaat zoveel verder dan alleen die visuele voorstelling. 

Het is een samenkomen. Bij het vuur, rondom de stenen

In verbinding met je eigen natuur en de natuur om je heen. Onlosmakelijk met alles en iedereen verbonden. 

Zolang er mensen op aarde zijn, vinden er over de hele wereld al zweethutrituelen plaats. Van Siberië tot Meso-Amerika, van Noord Amerika tot aan de Kaukasus en Afrika. Van de Finse sauna tot het Turkse stoombad. Overal worden variaties op dit ritueel toegepast om bij te dragen aan reiniging, op mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel niveau.

De Lakota Sioux Indianen dragen de zweethut al generaties lang over. Zij reinigen hiermee lichaam en geest en versterken de band met het land waarop zij samen met alle dieren en planten leven.

Rituelen en symboliek spelen een belangrijke rol bij de beleving van alle ceremonies van Native Americans. Elk element van de ceremonie heeft betekenis en waarde. Elk element steunt op de eeuwenoude tradities en geloven van de natuurvolken.

Je inleven in de manier waarop deze volken hun band met alles wat er is ervaren verdiept je ervaring. Je gaat de symbolische waarde ervan inzien. Dus, als je verder leest, doe af en toe je ogen dicht en beleef het…

Baarmoeder van de aarde

Het begint met samenkomen. Echt samen bij en tot elkaar komen. Dat is niet hetzelfde als een aantal mensen die zich op dezelfde plaats bevinden. Samenkomen gaat over verbinden, over elkaar echt, oprecht en helemaal zien. 

De plaats waar je samenkomt is heilig en alleen bestemd voor dit ritueel. Zoals de kerken en moskeeën van nu dient de plek het proces en is die plek heilig. 

Samen bereid je de plek voor. Je werkt samen om de hut (Inipi) te bouwen en bekleden. Het terrein wordt met liefde en aandacht voorbereid op de ceremonie. De stenen worden in een cirkel rond de vuurplaats gelegd en zijn al aanwezig bij wat zich ontvouwt. Naast de hut wordt een altaar gemaakt voor persoonlijke dingen.

Samen bouw je een bed voor de stenen. De stenen staan symbool voor de voorouders (Ancestors) en dragen de wijsheid van alles wat was en zal zijn in zich. Een voor een worden de voorouders op het bed gelegd. Daarbij worden Vader zon, Grootmoeder maan, Moeder aarde en alle windrichtingen en seizoenen geëerd. Ieder die wil plaatst een of meerdere stenen en geeft aan deze stenen intenties mee.

Het vuur wordt langs de windrichtingen aangestoken. Met liefde en aandacht wordt het gehoed en gevoed zodat het groot en krachtig wordt en de stenen verwarmt. Wanneer de stenen warm zijn bereiden de deelnemers zich voor en betreden de hut. Traditioneel naakt. Je kruipt linksom om de put in de hut heen en neemt plaats op de naakte aarde. Als de hut wordt gesloten is het donker. 

De watergieter begeleidt het gehele proces en roept één voor één de voorouders naar binnen. De vuurhoeder brengt de stenen de hut in. Roodgloeiend komt de steen het donker van de hut in en wordt verwelkomd. Wanneer de watergieter wat kruiden over de stenen strooit ontvouwt zich een magisch schouwspel als een roodgloeiende twinkelende sterrenhemel.

De temperatuur stijgt en de warmte valt als een deken over je heen. Een voor een vallen gedachten van je af. Het ego trekt zich terug en er is ruimte om te voelen. Ieder voor zich in zijn eigen proces, maar samen verbonden in de hut. De stenen hebben voor ieder iets in petto. Wat dat is ontdek je gaandeweg. 

Er is ook ongemak. Soms zit je niet echt lekker. Vaak is het warm, heet zelfs en voel je de hitte over je heen dalen wanneer er water op de stenen wordt gegoten. Allerlei gedachten komen in je op. Het zingen in de hut leidt je af, verbind je met de anderen en helpt je er doorheen. Soms wil je er uit. Maar toch ook weer niet. Wat ben je aan het doen. Wat ben je aan het voelen? Wat is er nú? 

Net als je denkt dat je echt niet meer kan, gebeurt er iets. Iemand spreekt. De watergieter nodigt uit tot zingen, maakt muziek of helpt je met je ademhaling. Na iedere ronde gaat de deur van de hut open en komt er een beetje licht en veel koele lucht naar binnen. Voor elke windrichting is er een ronde en na de laatste ronde kruip je de hut uit. Je verlaat de baarmoeder van de aarde waarvoor de hut symbool staat en wordt opnieuw geboren. Vrij om het leven tegemoet te treden en te omarmen. 

Jouw eigen ervaring

Een zweethut ceremonie draait om jou. Alles en iedereen komt samen om jou te steunen in jouw proces. Het ondersteunt je bij het diep contact maken met jezelf en je omgeving. Zo draagt het bij aan je persoonlijke ontwikkeling. De ceremonie kun je zien als een innerlijke reis voorbij tijd en ruimte, waarbij je onderbewuste zich aan de oppervlakte laat zien.

Ik moet eerlijk bekennen dat de eerste zweethut die ik meemaakte me niet veel verder bracht dan het plaatje wat ik helemaal aan het begin schetste. Ik kreeg niet veel mee van de symboliek en rituelen en ervoer een hutje met dekens en een groep mensen. In de hut was ik vooral bezig met de hitte en dat ik heel ongemakkelijk zat. 

De ervaringen bij de hutten onder leiding van Martin Boersma (Mato Lodges) en Renate Boers brachten mij echt in verbinding met de diepere symboliek en waarden die bij deze ceremonies horen. Pas toen begreep ik de symboliek van wat ik in mijn eerste hut ervoer. De stenen hadden mij meer laten zien dan ik dacht. 

Roept de hut jou?

Voel je de aantrekkingskracht? Dan is het tijd om zelf een zweethut te komen ervaren. Bij een zweethut ceremonie bij Vuur & IJs ben je niet zomaar deelnemer. Je maakt van begin tot einde alle delen van de ceremonie samen:

  • We verbinden samen rond het vuur met o.a. een talking stick ceremonie
  • We bereiden de hut en vuurplaats voor
  • We bouwen de vuurtafel en plaatsen de stenen en ontsteken het vuur
  • We mediteren en ademen terwijl de stenen heet worden
  • Onder leiding van Martin en Renate betreden we de hut
  • Na afloop bereiden we een eenvoudige maaltijd bij het vuur
  • We checken uit rond het vuur

Heb je vragen? Stuur dan even een mailtje naar verbind@vuurenijs.nl of app met ons op 06-28142166 (Luc) of 06-18665041 (Daan)

Warme groet, Luc 

Team Vuur & IJs ❄️🔥❤️

 

Volg ons op Instagram

Vuur & IJs draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders